Google Lens Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Google Lens, görüntü tanıma ve metin tarama amacıyla geliştirilen bir yazılımdır.  Bir tür nöral ağa bağlı olarak çalışan lens google teknolojisi, belirli nesne ve metinleri görsel olarak analiz eder.

Kullanıcılar, yapay zeka destekli uygulama sayesinde galerilerinde bulunan görselleri inceleyebilir ve Google’da aratabilirler. İlk olarak 2017’de duyurulan uygulama, 2023’ten beri Google Görseller ve Asistan sistemleriyle entegre bir biçimde çalışır.

Google Lens Nedir?

Google Lens nedir? sorusuna; kullanıcılara fotoğrafını çektikleri nesneler ve mekânlar hakkında bilgi almasına imkan tanıyan teknolojidir, yanıtı verilebilir. Google’ın geliştirdiği uygulama, şirketin sunduğu geniş veritabanından yararlanarak kullanıcılara en doğru bilgiyi hızlı bir şekilde aktarır. Bunun yanı sıra metin tarama özelliğiyle fotoğrafı çekilen belgelerin dijitale taşınmasını sağlar.

Google Lens’in Özellikleri Nelerdir?

Google Lens, kullandığı gelişmiş yapay zeka teknolojisi ve arama motoru altyapısı sayesinde fotoğraflar aracılığıyla gelişmiş bilgi toplama hizmeti sunar. Çeşitli tarama ve tanıma fonksiyonlarına sahip olan uygulamanın temel özellikleri şu şekildedir:

  • Uygulamanın en çok kullanılan özelliklerinden biri metin tanıma ve çeviri fonksiyonudur. Okunabilir olduğu takdirde görseldeki metni kolaylıkla tanıyabilen Google Lens, kullanıcıların taradıkları içeriği hızlı bir şekilde istenilen dile tercüme edebilir.
  • Lens’in en çok tercih edilen bir başka işlevi ise QR kod tanıma özelliğidir. Bireyler, ilgili özellik sayesinde görüntülerdeki kodların yönlendirdiği web sitesine kolaylıkla ulaşabilir.
  • Google Lens aracılığıyla çeşitli barkodları taramak ve istenilen ürünün bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşmak da mümkündür. Kişiler, bilgiler sayesinde internet üzerinden benzer ürünlere ulaşabilirler. Ayrıca fiyat ve özellik karşılaştırması da yapabilirler.
  • Uygulamanın bir diğer önemli özelliği, kullanıcılara seyahatleri sırasında turistik bilgiler sunmasıdır. Bireyler, telefon kameraları yardımıyla bir mekânın ya da binanın fotoğrafını çekebilir ve o yer hakkında pek çok tarihsel detaya hakim olabilir.
  • Google lens sayesinde çeşitli bitki ve hayvan hakkında veri elde etmek mümkündür.
  • Lens kullanıcıları, ziyaret ettikleri restoranlardaki yemeklerin fotoğrafını çekebilir ve görselleri tarayarak tarif bilgilerine ulaşabilir.

Google lens teknolojisinin sunduğu özellikler, taranan objenin türüne ve görselin kalitesine göre değişir. Kullanıcılar, en doğru verilere ulaşabilmek için nesneleri ya da metinleri görünür ve net bir biçimde taramalıdırlar. Karanlık ortamlarda ise flaş yardımıyla çekim yapmaları gerekir.

Google Lens'in Özellikleri Nelerdir?

Google Lens Nasıl Kullanılır?

Hem İOS hem de Android cihazlara kolaylıkla yüklenebilen ve pek çok alanda kullanışlı özelliklere sahip olan araçla ilgili “Google Lens nasıl kullanılır?” sorusu da merak edilmektedir.

İlk olarak uygulama, telefona sesli komut olarak verilen google lens aç seçeneğiyle ya da aplikasyonun ikonuna dokunularak başlatılır. Google Lens’in kullanım adımları Android ve İOS’a göre küçük farklılıklara sahiptir.

Google Lens Kullanım Alanları Nelerdir?

Google Lens, temelde görsellerde yer alan metin ve nesneleri taramak için kullanılır. Kullanıcıların alışveriş sırasında fotoğrafını çektikleri ürün hakkında bilgi elde etmek için kullandıkları uygulamanın çeviri özelliği de mevcuttur. Bitki, hayvan ve yiyeceklerin yanı sıra kitap ya da film posterlerini de tanıyabilen Google Lens, kişilerin günlük hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

iPhone Telefonlarda Google Lens Nasıl Açılır?

Google Lens’i İPhone telefonlarda ya da İOS cihazlarda kullanmak için ilk olarak App Store üzerinden uygulamanın indirilmesi gerekir. Daha sonrasında kullanıcılar, kameralarını açarak bilgi edinmek istedikleri görüntüyü telefona gösterir.

Bir diğer yöntem ise daha önceden çekilmiş olan bir metnin görüntüsünü ya da fotoğrafı telefon galerisinden seçmektir. Bu sayede uygulama metni ya da görseli tarayacak ve gerekli analizi gerçekleştirecektir.

Android Telefonlarda Google Lens Nasıl Açılır?

Güncel sürümlere sahip olan Android cihazlarda Google Lens özelliği otomatik olarak gelir. Uygulamanın bulunamaması durumunda ise Google Play üzerinden pratik bir şekilde indirmek mümkündür. Akabinde bilgi alınmak istenen görsel, telefon kamerası yardımıyla uygulamaya okutulur.

Kullanıcılar alternatif olarak fotoğraf galerisinden daha önce çekmiş oldukları bir görüntüyü de kullanabilir. Uygulama hızlı bir şekilde görseldeki nesneyi tanıyarak istenilen bilgileri sunar.

Google Lens Arama Nasıl Yapılır?

Google Lens ile aramak yapmak için öncelikle söz konusu uygulama İOS ya da Android sistemine sahip cihazlara yüklenir. Ardından aplikasyon ekranında yer alan Google Lens ikonuna basılır ve kamera ya da fotoğraf galerisi aracılığıyla bir görsel seçilir.

İşlem sonucunda uygulamanın sunduğu yapay zeka teknolojisi hızlı bir tarama gerçekleştirir ve taranan nesne hakkında detaylı bir analiz sunar.

google lens arama nasil yapilir

Google Lens Avantajları

En gelişmiş görsel tanıma ve metin tarama teknolojilerinden biri olan Google Lens, kullanıcıların günlük hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra bilgiye olan erişimi de hızlandırmayı hedefler. Google’ın güçlü arama altyapısı ve kullandığı yapay zeka teknolojisi sayesinde hayata geçirilen Lens’in sağladığı bazı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Tüm kullanıcılar tarafından rahatlıkla kullanılabilen uygulama, anlaşılır arayüzü sayesinde büyük bir kullanım kolaylığı sağlar.
  • Bireyler, yurt dışı seyahatleri sırasında dil engeli nedeniyle yaşadıkları sorunları uygulama sayesinde çözebilirler. Mekan isimleri ve tabelaları hızlı bir şekilde tercüme etmeleri mümkündür.
  • Uygulamanın bir diğer avantajı, belge taramaya imkan tanımasıdır. Bu sayede kağıt üzerindeki pek çok veri telefona ya da bilgisayara dijital olarak aktarılabilir.
  • Lens, aynı şirketin ürünü olan Photos ve Assistant gibi uygulamalarla entegre bir şekilde çalışır. Bu sayede İOS ya da Android fark etmeksizin tüm kullanıcılara büyük bir kullanım kolaylığı sağlar.

Tüm bunlarla birlikte uygulamanın avantajları arasında Google arama motoru altyapısını kullanması yer alır. İlgili özellik sayesinde geniş veritabanından faydalanarak doğru ve güvenilir bilgi sağlamak mümkün hale gelir.

Google Lens Multisearch Sistemi ile Nasıl Kullanılır?

Çoklu arama özelliği sunan Google Lens Multisearch, hem görsel hem de metin kullanarak arama yapılmasına izin verir. İlk aşamada hakkında bilgi almak istenilen nesnenin fotoğrafı uygulamada açılır ve açıklayıcı bir metin eklenerek daha detaylı arama yapılır. Bu sayede bir ögenin spesifik özelliklere sahip bir versiyonunu aramak da mümkün olur.

Google Lens ile Çeviri Nasıl Yapılır?

Google Lens ile çeviri yapmak için öncelikle kamera tercüme edilmek istenen metne yöneltilir. Uygulama metni taradıktan sonra ekranın alt tarafında bir “Çeviri” seçeneği belirir.

Kullanıcılar, öncelikle ilgili seçeneğe dokunmalı, sonrasında ise metnin çevrilmesini istedikleri dili seçmelidir. Ekranda beliren tercüme edilmiş metni kopyalayarak dışa aktarmak mümkündür.

Google Lens Kapatma

Tarayıcı üzerinden Google Lens uygulamasını kapatmak için kullanıcılar, öncelikle Android ya da İOS cihazlarında Google uygulamasını açmalıdır. Ardından sağ alt köşede yer alan ve üç noktayla belirtilen “Daha Fazla” butonuna tıklamalıdır. Uygulama, ilgili alanda bulunan “Google Lens” seçeneği üzerinden kolaylıkla devre dışı bırakılabilir.