Güncel Hızlı DNS Adresleri

Güncel DNS ayarları, internetin daha hızlı bir şekilde kullanılması için etkili olan en önemli unsurlardan biridir. Kullanılan DNS sistemlerinin amacı, ağ üzerinden gelen IP adresleriyle ilgili sorgulamalara yanıt aramaktır. 

 

DNS sistemlerinin üzerinde, isimlerin çözülmesi için çözümleyici sitemler yer almaktadır. Bir DNS sisteminin üzerinde, birden fazla isim çözümleyici kullanılabilir. Bu sayede, çözümleyicilerden biri kullanım dışı kaldığında, diğerleri işlem yapmaya devam eder. İnternetin hızlı kullanılması da bu şekilde sağlanır. DNS adresleri, işlemlerin daha hızlı bir şekilde yapılması için sonradan ayarlanabilir bir yapıya sahiptir. 

En Hızlı DNS Adresleri

En hızlı DNS adresleri, bilgisayarlara bağlanan internet sistemini en yüksek verimlilikte çalışmasına olanak verir. En güncel ve hızlı DNS adresleri şunlardır:

209.244.0.3 – 209.244.0.4

208.67.222.222 – 208.67.220.220

8.8.8.8 – 8.8.4.4

Google için DNS adresi kullanılırken, ilave olarak iPv6 protokolü için şu adresler de tercih edilir:

2001:4860:4860::8888

2001:4860:4860::8844

İnternetin daha hızlı kullanılması, yalnızca hızlı bir tarayıcı gezintisi için de ideal kullanım sağlamaz. İnternet tarayıcısıyla paralel bir şekilde çalışan ya da internet kullanımı ile aktif hale getirilen online oyunların oyuncu performansı da hızlı internet kullanılarak arttırılabilmektedir. Hızlı bir internet, oyunların takılmadan, pürüzsüz bir akış içinde ilerlemesini sağlar. Oyunlarda verilen komutlar, gerçek zamanlı bir şekilde işlenir ve yapılan işlemler gecikme ya da beklemeye neden olmaz. 

Uzun bir süre boyunca değişmeden kullanılabilecek DNS adresleri de şunlardır:

Verisign: 64.6.64.6 – 64.6.65.6

Safe DNS: 195.46.39.39 – 195.46.39.40

Free DNS: 37.235.1.174 – 37.235.1.177

185.228.168.9 – 185.228.169.9

Norton: 199.85.126.10 – 199.85.127.10

DNS Ayarları Değiştirmenin Yolları

DNS adreslerini değiştirmek için pek çok yol bulunmaktadır. Bütün bilgisayar işletim sistemlerinde aynı şekilde yapılabilen DNS değiştirme ayarları, herkesin yapabileceği kolaylığa sahiptir. DNS adresleri değiştirme işleminin yapılabilmesi için şu adımlar izlenir:

Görev çubuğunda yer alan wi-fi ya da internet simgesi tıklanır.

Bağlantı kurulan internet ağının özellikler kısmı açılır.

Açılan pencerenin üzerinde aşağı doğru inilerek IP adresinin altında yer alan “Düzenle” butonuna tıklanır. 

IP ayarı, otomatik DHCP olarak kullanılan bilgisayarlarda, bu seçenek “El ile gir” olarak değiştirilmelidir. 

İşlemin ardından açılan küçük pencerenin üzerinde, IPv4 kapalı olan sembolü açık bir hale getirilmelidir. Açık hale getirilen sistemin üzerine gereken IP adresleri girilmelidir. 

Son olarak, yapılan işlemlerin ardından “Kaydet” butonuna tıklanır ve internet bağlantısı kontrol edilir. 

Tüm gerekli aşamaların tamamlanmasının ardından, internet hızında artış gözle görülür bir hale gelir. En hızlı DNS adresleri arasında hız testi yapılarak en verimli olanı tercih edilebilmektedir. 

Yasaklı Sitelere DNS ile Girilmesi

Yasaklı sitelere girilmesi için DNS kullanımı oldukça yaygın bir şekilde tercih edilen yöntemler içinde yer almaktadır. En hızlı DNS adresleri denenerek yasaklı sitelere giriş sağlanabilmektedir. Özellikle yasaklı sitelere giriş sağlamak için geliştirilmiş olan DNS adresleri de vardır ancak bu adresler hızlı bir şekilde güncelliğini kaybetmektedir. Ayrıca, bu siteler için özel olarak geliştirilmiş olan DNS adresleri, güvenlikle alakalı açıkların oluşmasına da neden olabilmektedir. 

VPN Nedir?

VPN’ler özel ağlar olarak tanımlanmaktadır. VPN kullanımının çıkış amacı, şirketlerin şubeleri arasında yapılan iletişimin şifrelenerek daha güvenli bir hale getirilmesidir. VPN’ler pek çok teknoloji ve protokolün bir arada kullanılmasına da olanak vermektedir. VPN’ler bir bilgisayar ve diğer bilgisayarlar arasında kurulan iletişimin, kriptolama yapılarak daha güvenli bir tünel üzerinden gerçekleştirilmesine olanak verir. 

Kurulan kripto tünel, içinden geçen verilerin şifrelenmesini sağladığı için, içeri girmeye çalışan üçüncü kişilerin yalnızca kriptolu veriye ulaşmasını sağlamaktadır. Kripto gizleme yöntemi ne kadar iyi yapılırsa, kişilerin güvenliği de o kadar iyi sağlanır. Cihaz kullanılarak gerçekleştirilen tüm veri akışı bu kripto koruma kalkanı içine alındığında, güvenlik seviyesi de maksimuma çıkarılmış olur. 

VPN çalışma prensibi, en sade haliyle kullanıcıların gerçek IP adreslerinin gizlenerek, farklı IP adresleri üzerinden internet bağlantısı kurmasını sağlamaktadır. VPN kullanımı, internet kullanıcısının gerçek imliğinin saklanarak, kolay bir şekilde bulunmasının da önüne geçer. Arada kurulan bağlantı kriptolu olduğu ve kullanıcının internet kullanımı sırasında nerelerde gezindiği tespit edilemediği için, kullanıcılar kendi ülkelerinde yasaklı olan sitelere de erişim sağlayabilirler. Yasaklı olan sitenin kendi koruma kalkanları da kişiyi tespit edemez ve bu sayede sistemi üzerinden de atamaz. VPN tüneli, şifreleme işlemini kendi yaptığı için 3. kişilerin kullanıcının bilgilerine ulaşmasını da engeller. Bu nedenle, ortalama bir VPN sistemi, iyi bir güvenlik sistemi olarak da tercih edilebilmektedir. 

VPN sistemleri, tasarım türlerine göre kendi içinde ayrılmaktadır. Bu sistemler, donanım tabanlı çözümler ve yazılım tabanlı çözümler olarak ayrıştırılmaktadır. VPN sistemleri, bilgisayar ya da mobil cihazlar üzerine özelleştirilmiş bir ağ sürücüsü olarak da kurulabilmektedirler. 

VPN Kullanım Amaçları Nedir?

VPN kullanım amaçları, ilk ortaya çıktığında yalnızsa güvenlik sisteminin güçlendirilmesi için kullanılmıştır. VPN sistemleri, internette yer alan veri kışının daha güvenli ve gizli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak verir. İletişimde herhangi bir kopmanın ya da pürüzün olmasının önüne geçen VPN sistemleri, verilerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde karşı tarafa iletilmesine olanak verir. VPN protokolleri, kurumların şubeleri arasında ya da başka kurumlarla kurdukları ağların kullanımında da tercih edilir. VNPN sistemleri, ağları siber saldırılara ve zorbalığa karşı koruma görevini gerçekleştirirler.

VPN Değiştirme Programları

VPN değiştirme programları, sistemin hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilmesine olanak verir. Tıpkı DNS adresleri değiştirilirken kullanılan yöntemlerin sağladığı gibi, VPN programları da herkesin kullanımına uygun bir kolaylık sağlamaktadır. Piyasada bulunan ve kullanıcıların hizmetine sunulan VPN sistemlerinin birçoğu, kolay kurulum sağlayan bir dosyanın indirilmesiyle birlikte kurulabilmektedir. Son zamanlarda geliştirilmiş olan pek çok VPN servisi, kurulum dosyasının indirilmesinin dışında, tarayıcıya bir eklenti eklenmesi yoluyla da çalışmaktadır. 

VPN servisleri ve uygulamaları, yalnızca bilgisayar üzerinden de çalışmamaktadır. Sistemler, Android ve IOS işlemcili mobil cihazlarda da kullanılmaya uygundur. Gerekli olan VPN uygulamaları, Google Play ya da App Store üzerinden indirilerek kullanılabilmektedir. Bazı kullanışlı VPN uygulamaları şunlardır:

TunnelBear: Üst düzey güvenlik sağlayan uygulama, web etkinliklerinin de kimliksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmesine izin vermektedir. Sınırlı sayıda sunucuya sahip olan uygulama, internet hızının yükseltilmesi konusunda ise ideal bir yapıya sahip değildir. 

ProtonVPN: Gizlilik ve güvenlik konusunda ideal bir tasarıma sahip olan program, aynı zamanda hızlı internet kullanımı ile öne çıkmaktadır. Hem ücretli hem de ücretsiz sürümleri bulunan uygulama, 3 ayrı ülkeden 5 ayrı sunucuya bağlanmaya uygun kullanım sunuyor. 

Hotspot Shield: Popüler VPN sunucularından biri olan uygulama, 7 günlük ücretsiz kullanımı ile kullanıcıların sistemini denemesine izin veriyor. Memnun kalan kullanıcılar, uygulamanın ücretli versiyonunu kullanabilirler. 

Windscribe: 7 farklı ülkeye ücretiz bir şekilde bağlanma olanağı sunan VPN sağlayıcı, 10 GB kota kullanımına da olanak veriyor. Hızlı bir şekilde işlem yapılmasını sağlayan VPN, basit bir kullanım sağlayan arayüzü ile kolay bir kullanım olanağı da veriyor. Uygulama, yüksek güvenlik özelliği ile kullanıcıların verilerini de koruma altına alıyor.