Telegram Web Kullanımı: Nasıl Kullanılır?

Telegram; birebir sohbet, grup mesajlaşmaları ve kanallar aracılığıyla iletişim kurulmasına imkân tanıyan bir yazılımdır. Çoklu platform desteği sunmasından dolayı hem mobil cihazlarda hem masaüstü sürümlerde kullanılabilir.

Telegram web sayesinde sadece tarayıcı üzerinden platforma giriş yapmak mümkündür. Kullanımı da son derece basit olan web sürümü, mobil uygulamada sunulan tüm özelliklere sahiptir.

Telegram Nedir?

Telegram, çoklu platform desteği sunan bir anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcı Pavel Durov tarafından geliştirilen yazılım hem mobil hem masaüstü sistemlerinde kullanılabilir. Günümüzde 500 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya ulaşan Telegram, bulut tabanlı mesajlaşma özelliğine sahiptir.

Telefon numarasıyla kayıt olunsa da ayarlar sekmesi üzerinden numara paylaşımını kapatmak mümkündür. Aynı zamanda gizli sohbet imkânı sunması ve mesajların zaman sınırı olmadan her iki taraftan da silinebilmesi gibi ayrıcalıklarından dolayı son derece güvenilir bir platformdur.

Telegram Web Nasıl Açılır?

Telegram web, mobil cihazlarda kullanılan mesajlaşma uygulamasının bilgisayar üzerinde çalışan versiyonudur. Web ile senkronize bir şekilde çalıştığı için mobil cihazda açık olan hesaplar, aynı zamanda bilgisayar üzerinden de yönetilebilir.

Web sürümünü açmak içinse herhangi bir tarayıcı kullanarak “web.telegram.org” adresine giriş yapabilirsiniz. Eğer daha önce farklı bir cihazda hesap oluşturduysanız Telegram kayıt işlemini tekrar yapmanıza gerek yoktur. Telefon numarası veya QR kod seçeneklerinden biriyle hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

telegram web nasil acilir

Telegram Web Üzerinden Neler Yapılabilir?

Telegram Web ile mobil uygulama üzerinde yapılabilen tüm işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. Aynı zamanda grup ve topluluk oluşturma imkânı sunduğu için iş amacıyla da tercih edilen bir platformdur. Genel olarak web sürümde yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Web sayfası ilk etapta İngilizce olarak açılsa da dil seçenekleri üzerinden değişiklik yapma şansınız vardır. Telegram web Türkçe ile birlikte Arapça, Almanca, İspanyolca gibi farklı dillerde kullanılabilir.
  • Mesaj göndermek ve almak için hem telefon numarası hem de kullanıcı adı kullanılabilir. Yazılı mesajların yanı sıra video, görsel ve ses paylaşımı yapılması da mümkündür.
  • Bulut tabanlı bir platform olduğu için dosyalar platform üzerinde saklanabilir.
  • 200.000’in üzerinde üyeyle topluluk oluşturmak veya grup kurmak mümkündür.
  • Mesaj trafiği yoğun olan kişiler, uygulama içerisinde klasör oluşturarak sohbetleri kategorize edebilir.
  • Eğitim, iş, duyuru gibi amaçlarla kanal oluşturma veya ilgili kanallara katılarak anlık haber alma avantajı sunar.
  • Hesap güvenliğini artırmak için iki adımlı doğrulama özelliğinden yararlanılabilir.

Telegram’ın web sürümünde sunmuş olduğu temel özelliklerin tamamı ücretsizdir. Sesten metne dönüştürme, uygulama içi gerçek zamanlı çeviri, animasyonlu emoji, canlı profil resmi gibi özelliklerden yararlanmak isteyenler için Telegram Premium seçeneği de mevcuttur.

Telegram Web Kullanımının Avantajları

Telegram web, bilgisayar başında zaman geçiren kişiler için oldukça avantajlı bir platformdur. Telefonda devam eden mesaj trafiği, web sürümü üzerinden de rahatlıkla takip edilebilir.

Masaüstü bildirimlerini açarak mesajlardan anında haberdar olmanız, belirli sohbetlerin bildirim seslerini değiştirmeniz mümkündür. Aynı zamanda iş gruplarını yönetmek için klasörler oluşturarak uygulamayı daha pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Telegram Web’e Giriş Yöntemleri

Telegram web giriş yöntemleri, telefon numarası ve QR kod olmak üzere ikiye ayrılır. QR Kod ile giriş yapmak için öncelikle telefonunuzda Telegram uygulamasını açmanız gerekir. Uygulama üzerinde “Ayarlar > Cihazlar > Masaüstü Cihazı Bağla” adımlarını izlemeniz ardından kamera otomatik olarak açılacaktır. Oturumu onaylamak için QR kodu kameraya okutmanız yeterlidir.

Web sürümüne telefon numarasıyla giriş yapmak için açılan ekrana numaranızı girmeniz ve yaşadığınız ülkeyi seçmeniz gerekir. Daha sonra tarafınıza gönderilen kodu ilgili ekrana girerek “İleri” butonuna tıklayabilirsiniz. Bilgileri doğru girmeniz halinde Telegram hesabınız bilgisayarda açılacaktır.

Telegram Web'e Giriş Yöntemleri

Telegram Web Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Telegram web kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle kişisel bilgilerinizin gruplarda ve topluluklarda görünmemesi için gizlilik ayarlarını değiştirmeniz gerekir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için “Gizlilik” sayfasında yer alan “Telefon Numarası” seçeneğini “Hiç Kimse” olarak değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda kimlerden davet, arama veya sesli mesaj alabileceğinizi de yine ayarlardan değiştirmeniz mümkündür.

Telegram Hangi Cihazlarda Kullanılabilir?

Telegram; cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi tüm cihazlar üzerinden kullanılabilir ancak hesaplar birbiriyle senkronize halindedir. Yani, aynı telefon numarası ile farklı cihazlar üzerinden, yeni hesaplar oluşturmanız mümkün değildir.

Örneğin, web sayfasında Telegram giriş yapmanız için daha önce mobil uygulama üzerinden kayıt oluşturmuş olmanız gerekir. Eğer hesabınız yoksa web sürümünde telefon numarasıyla kaydolabilirsiniz.

Telegram Web Hesabı Nasıl Kapatılır?

Telegram web çıkış yapmak için öncelikle ekranın sol üst köşesinde yer alan menüye tıklamanız ve ayarlar sayfasını açmanız gerekir. Daha sonra en alta inerek “Çıkış yap” butonuna basabilir ve web hesabını kapatabilirsiniz.

Ancak hesabınızı silmek istiyorsanız izlemeniz gereken süreç daha farklıdır. Telegram hesabını kalıcı olarak kapatmak için telefon numarası ile doğrulama yapmanız veya süreye bağlı olarak kapatma seçeneğinden yararlanmanız mümkündür.